„A tőkére vetítve a létező legkisebb pozíció mérettel, türelemmel, félelem és mohóság nélkül kereskedj!

Arany: jó vagy rossz befektetés lesz idén?

Arany: jó vagy rossz befektetés lesz idén?

Több guru aggódik, de tovább emelkednek a részvényárak

·         a krími szavazás óta gyengélkedik az arany

·         1390 dolláros idei csúcshoz képest -5% az arany teljesítménye jelenleg

·         egy komolyabb háborús konfliktus kirobbanásának esélyei elültek

·         több guru aggódik, de tovább emelkednek a részvényárak

 

Az utóbbi napokban ismét mozgalmassá vált az arany piaca, hiszen gyakorlatilag a krími szavazás óta esik folyamatosan a nemesfém ára, mely így két hét alatt több mint 5 százalékot veszített értékéből. Hiába vannak tehát jelen a geopolitikai feszültségek továbbra is, úgy tűnik, valami más mozgatja az arany grafikonját.

A korrekció magyarázata szerintem nem annyira rejtélyes, egyrészről ugyanis bebizonyosodott, hogy a Krím annektálásából nem fog kitörni a harmadik világháború, így talán indokolatlan magasságokba repítette a félelem a nemesfém árát az 1380 dolláros unciánkénti ár mellett. Más szóval a komolyabb háborús konfliktus elmaradása profitrealizáláshoz vezetett.

A következő fontos tényező a részvényárfolyamok alakulásában keresendő. Két hete az S&P500 határidős index az 1900 pontos lécet is megugrotta, mely köszönhető annak, hogy a Fed QE csökkentését már nem drámának élik meg a befektetők, hanem egy olyan pozitív jelnek, amely az amerikai gazdaság élénkülésével alátámasztott.

Más kérdés, hogy hamarosan a kamatemeléstől ijedhetnek meg a befektetők és akkor talán igaza lesz Marc Fabernek és Warren Buffetnek egyaránt, akik már nem nézik jó szemmel a Wall Street-i ralit.

Warren Buffetet említve egyébként a róla elnevezett piaci indikátor is a tengerentúli részvények esetén, hiszen az amerikai GDP szintjéhez mérve már túl magas a piaci kapitalizációjuk (aktuális árfolyamon vett érték).

Egyes guruk óvatosságával együtt sem lehet megjósolni, hogy meddig fog tartani a jelenlegi bika piac, de annak fennállásával nehezen elképzelhető egy tartósabb aranyárfolyam emelkedés.

Visszatérve a cikk eredeti kérdésére, továbbra is eső trendben van az arany, de ez az irány akár már idén is megfordulhat. Ennek viszont nagyon sokan nem fognak örülni.

 

Új hozzászólás