„A tőkére vetítve a létező legkisebb pozíció mérettel, türelemmel, félelem és mohóság nélkül kereskedj!

Borúra derű – hová tartanak a piacok?

Borúra derű – hová tartanak a piacok?

Legutóbbi kamatvágásával az MNB olyan országokat közelített meg, mint Ausztrália, Új-Zéland vagy akár Lengyelország, ahol jelenleg 2,5 százalékon áll az irányadó ráta. Ezen országokkal versenyezni a globális tőkéért már teljesen más helyzetet teremt, így a forint számára nehéz küzdelemre kell felkészülni, azzal együtt, hogy nyilvánvalóan lesznek olyan napok, mint a mai, amikor akár pár forintot is visszaerősödhet hazánk fizetőeszköze - főleg ha egyéb feltörekvő országokban kamatemelésre kényszerülnek a jegybankok.

Hosszabb távon ezért nem érdemes figyelmen kívül hagyni a magasabb EURHUF tetőket, bár tény, ha ma a török jegybank kamatemelést jelent be és a fejlett piacokon sem lesz különösebb vérengzés, akkor ismét megnyugvást tapasztalhatunk a befektetők körében.

Upload files...
A "Fragile Five" országok háttérbe szorulásával ismét optimistábbak lehetnek a piacok, főleg ha az utóbbi időben megjelent eurózónás makroadatokra pillantanak, melyek a kisker eladásoktól, az ipari termelésen át egészen a hangulati indexekig rendre inkább pozitív meglepetést okoztak. Ezen adatok egymás mellé állva erősíthetik az EKB prognózisát is, miszerint törékeny kilábalás mellett, de növekedés elébe nézhet Európa az idei évben.

Az utóbbi napok/hetek kockázatkerülő magatartását érdemes még fenntartással követni, hiszen nem biztos még a medve felébredése. Bár a mostani mozgások önkénytelenül is a piacok előre árazásának természetét hozzák előtérbe, hiszen az utóbbi két év végig a kétséges gazdasági kilábalásról és gyakran a válság visszatéréséről szólt, mégis emelkedtek a legnagyobb indexek. Most, hogy talán elindult valami javulás Európában is, az irány rögvest megfordult.

Soós Róbert
trader/elemző

Új hozzászólás